اگه شما هم در حال تلاش برای به روز نگه داشتن استراتژی های بازاریابی سوشال مدیاتون هستین مطمئن باشین تنها نیستین.
رقابتی که این روزا تو سوشال مدیا بر سر جلب توجه مخاطب هست از هر زمان دیگه ای بیشتره. شبکه های جدید اجتماعی دارن مارو مجبور به عوض کردن مدل تولید محتوا میکنن. همچنین اینکه توقع مخاطب از کسب و کار داره روز به روز بیشتر میشه و تعجبی نداره که کسب و کارها ناچار به ایجاد یک حضور موثر خاطره انگیز از برندشون در ذهن مشتری هستن.
اینجا باهم 10 تا از شایع ترین مشکلات بازاریابی سوشال مدیا که برندها باهاش مواجه هستن رو بررسی میکنیم و بعد برای هرکدوم چند راهکار کمک کننده و موثر ارائه میدیم.
همراه بودن با تغییرات ترند های سوشال مدیا
میانگین طول عمر یک ترند خیلی سریع تغییر میکنه. این تغییرات سریع برای مصرف کننده ای که از تغییر ترندهای خرد و تنوع زیاد لذت میبره عالیه؛ ولی برای بازاریاب ها کنترل روندها رو پیچیدهتر میکنه.
طبق اخرین تحقیقاتی که تو ۲۰۲۳ انجام شده، ۴۹ درصد بازاریاب ها معتقد بودن بزرگترین چالش حضور یک برند در سوشال مدیا همین تشخیص ترندها و آماده بودن برای همراه شدن با اونها هست.
بازاریاب واسه تولید محتوایی که با مخاطب هدف متناسب باشه باید یه رنج نامحدود از محتوا رو وارسی و تحلیل کنه تا بتونه محتوای مرتبط رو پیدا کنه. این پروسه خیلی طول میکشه و الان ابزارهای مختلف مدیریت سوشال مدیا رو میتونین پیدا کنین که هم ترندها رو بهتون معرفی کنه هم تو وقتتون صرفه جویی بشه. مثل چنل تلگرام ما😉 https://t.me/acciocorporation
راهکارها:
- بررسی ترند رو به یک کار تیمی تبدیل کنین. از اونها بخواین هوم پیج یا feed سوشال مدیا رو تحلیل کنن و ایده های جدید رو یادداشت کنن.
- به مخاطب گوش بدین! یعنی داده هایی که از مخاطب دارین رو همیشه مورد توجه دقیق بذارین و ازشون غافل نشین چون مخاطب مستقیم و غیرمستقیم داره از خواسته هاش به شما میگه و وظیفه شماست که اینارو درک، استخراج و تحلیل کنین (نظر شخصی_خارج از متن مقاله) . گوش دادن دقیق به مخاطب به تولید محتوای مفید و به روز شده خیلی کمک میکنه.
- اگه وقت کافی واسه تولید محتوای ترند ندارین پس حداقل زیر پست ها و ویدیوهایی ترندی که همکار تولید کرده کامنت بذارین و باهاش تعامل کنین که کمی impression رو بالاتر ببرین.
پیدا کردن استعداد اجتماعی(سوشال)
استخدام یک متخصص سوشال مدیا این روزا به یه چالش بزرگ تبدیل شده. دیگه اینکه فقط یه استراتژیست سوشال مدیا یا کپی رایتر باشی کافی نیست! کسب و کارها الان دنبال افرادی میگردن که بتونه محتوای تعاملی در فرمت ها و قالب های مختلف طبق نیاز مخاطب و ترند روز تولید کنه .
اخرین تحقیقاتی که سال ۲۰۲۲ انجام شد نشون داد 52 درصد بازاریاب ها، سختی پیدا کردن یک نفر با استعداد و با تجربه رو مانع و محدودیت اصلی تیمشون میدونن و چالش بزرگی محسوب میشه. این کمبود متخصص با تجربه و ماهر در مدیریت سوشال مدیا، برندها رو در تامین اعضای تیم مناسب با مشکل مواجه کرده.
راهکارها:
- یک شرح کامل و واضح و روشن از پوزیشن شغلی مدیریت سوشال مدیا بنویسید که به کاندیداهای اون نشون بده شما به ماهیت شغل و اهمیت اون واقف هستین.
- نیروی جدید به کار بگیرین. شاید استعداد جدید شکاف نیاز مخاطب شمارو بتونه پر کنه. یک فرایند مصاحبه خاص طراحی کنید طوری که توی hiring manager toolkit اورده شده که از ابتدا تا انتهای مصاحبه رو با طراحی سوال و قالب بندی کاربردی، ارزشمند تر و معتبر تر میکنه.
فراهم کردن اطلاعات ROI (نرخ بازگشت سرمایه) سوشال مدیا
سوشال مدیا به یک عضو جدانشدنی از استراتژی های کسب و کار تبدیل شده و تاثیرش به وضوح برای همه اثبات شده. ولی همچنان بعضی افراد از اهمیت توجه و ارزش گذاری به سوشال مدیا بعنوان اولین تاثیرگذارترین کانال بازاریابی غافلن.
فضای اجتماعی نقش پررنگی برای نسل z و بعد از اون، افزایش مشتری و … بازی میکنه.
هرچند باید دقت کنیم که موارد غیر قابل کنترلی هم وجود داره که در پروسه استفاده از سوشال مدیا برای برند محدودیت ایجاد میکنه مثل بودجه و منابع انسانی؛ اما همه چیز به الویت مدیر کسب و کار بستگی داره که سیستم سازمان رو به حضور پررنگ و محبوب در سوشال مدیا گره بزنه. (برداشت شخصی)
راهکار ها:
- ثبت و مستند کردن میزان تاثیر حضور کسب و کار در سوشال مدیا بر اهداف کسب و کار _ آگاهی از برند، پرورش مشتری، جذب نسل های رهبر_ با استفاده از درک Kpi های مشخص شده برای سوشال مدیا
- بررسی و تحلیل محیط رقابتی و تحقیقات بازار برای درک بهتر اهمیت حضور فعال در سوشال مدیا
- هایلایت متریک های موثر که در گذشته به کسب و کار شما کمک کرد تا به مخاطب بیشتر دسترسی پیدا کنید مثل reach, impression, mentions, …
کاهش نرخ تعامل با محتوا
میدونیم که واسه جلوگیری از این اتفاق هزاران وبینار و دوره برگزار شده که منطقیم هست چون الگوریتم اینستا مدام درحال تغییره و این بازی هیچوقت تمومی نداره. انقدر سرعت تغییر ترندها بالاست که تا استراتژی اجرای یکیش رو میچینی بعدی از راه میرسه.
دومین بزرگترین چالش بازاریاب ها همین سرعت بالای تغییر الگوریتم های سوشال مدیاست به اینصورت که اگه بودجه و زمان بخصوصی برای استفاده از ابزارهای کمکی دیگه تخصیص داده نشه، رسیدن به تعداد مخاطب بالا و تعامل بیشتر به یک درگیری ذهنی همیشگی تبدیل بشه.
راهکارها :
- بهترین و بدترین محتوایی که در سوشال مدیا به اشتراک گذاشتین رو تحلیل کنین تا به بهترین راهکار برای جذب بیشترین تعامل مخاطب و تهدید های مورد توجه محتوا، قالب بندی محتوا و …. برسین.
- تمرکز کردن به تولید محتوایی که مورد علاقه ی مخاطب ، مشتری و جامعهی کنونی شماست. این میتونه شامل محتوای سوال بر انگیز، کمپین های تولید محتوا توسط مخاطب و جواب دادن به کامنت ها باشه.
- همکاری با اینفلوئنسر ها و برند ها به شکلی که دسترسی به مخاطب هدف شما رو بیشتر کنه و منجر به تبلیغ دهان به دهان (WOM) اسم برند ما بشه.
مواجهه با رقبای شبکه اجتماعی
بیشتر صنایع با رقبای مختلف پر شدن. شروع به کار در یک صنعت رقابتی کار خیلی سختیه.
بهتره اول روی شکل دادن یک هویت و جامعهی مخاطب خودتون تمرکز کنین بجای وسواس داشتن نسبت به رقبا. گیر افتادن درمقایسهی تعداد مخاطب ها و تعامل ها ساده اس اما تاثیری روی کسب و کار شما یا مخاطب هاتون نداره .
حواستون باشه که یه جامعهی کوچیک ولی مشتاق بیشتر از هرچیز دیگه ای ارزشمنده.
راهکارها :
- استراتژی اولیهی خودتون رو تو محدودهی تعامل با مشتری بچینید برای مثال تولید محتوای اشتراکی با مشتری، جواب دادن به سوال ها ، کامنت ها و تگ ها.
- یک voice of brand یا شعار خاص برند برای خودتون توسعه بدین. قدرت ویژگی های شخصیتی خودتون به عنوان صاحب کسب و کار رو کم نشمرین. (برداشت شخصی)
- منابع انسانی رو طوری اموزش بدین که فعالیتشون در جهت ارتقاء محتوای برند و دسترسی به مخاطب بیشتر باشه.
زمان از دست رفته بخاطر فعالیت در پلتفرم های اجتماعی متعدد
حضور در شبکه های اجتماعی مختلف بعد از مدتی این حس رو بهتون میده که زمان کم دارین و به فعالیت مفید تو هیچکدومشون نمیرسین(برداشت شخصی).
یکی دیگه از چالش های بازاریابی سوشال مدیا همین فعالیت موثر در پلتفرم های مختلف هست. باقی موندن تو شبکه های اجتماعی مختلف به تولید محتوای متنوع مرتبط با نیاز هر پلتفرم و تعامل با مخاطب های مختلف نیاز داره. بدون یه استراتژی تضمینی فکر شده این فعالیت در شبکه های متعدد باعث میشه تو این بازار رقابتی مهره سوخته بشیم چون فعالیتمون تو هیچکدوم ازاین شبکه ها کیفیت لازم و کافی رو نخواهد داشت.
همه ما یه زمان محدودی در روز داریم و اینکه بتونیم این زمان رو طوری برنامه ریزی کنیم که به ارتباط با مشتری آسیب نزنه و درعین حال به تناسب به فعالیت سوشال مدیا تخصیص داده بشه یک مهارت خیلی مهم و حساسه. ابزاری مثل sprout’s smart inbox تو این شرایط به کار میاد. این ابزار پیام های شبکه های مختلف اجتماعی شمارو یک جا جمع میکنه و شما میتونین بصورت مرکزی بهشون جواب بدین که توی کنترل زمان خیلی کمک کنندس.
راهکارها:
- مهمترین و پربازده ترین شبکه اجتماعی خودتون رو انتخاب کنین و بیشتر توجه و تلاشتون رو به اون تخصیص بدین. با جواب دادن به این سوال که کدوم پلتفرم بیشترین تاثیر رو روی رسیدن به هدف های کسب و کار داشته؟ راحتتر میتونین پلتفرمی که الویت شماست رو انتخاب کنین.
- مسئولیت این فعالیت ها و تعامل مفید رو بین تمام اعضای تیم بازاریابی متناسب با ظرفیت هر نفر، تقسیم کنین.
ارتباطات کم بین دپارتمان ها و بخش های مختلف سازمان
بازاریابی سوشال مدیا فقط پست کردن محتوا و تعامل با مخاطب نیست بلکه شامل همکاری با بخش های دیگه سازمان مثل خدمات مشتری، توسعه محصول و ایجاد تقاضا هم میشه.
شکل پایین دپارتمان هایی که بازاریاب ها بیشترین ارتباط و همکاری رو باهاشون دارن نشون میده:
برای مثال تصور کنین شرایطی رو که تیم فروش و توسعه محصول سازمان میتونن نتیجه فعالیت بازاریابی سوشال مدیا رو ببینن؛ این بهشون امکان تحقیق راحتتر بازار و اصلاح و توسعه محصول طبق خواسته مشتری رو میده که در طولانی مدت سودآوری خیلی بیشتری برای سازمان میاره(برداشت شخصی).
راهکارها:
- یکسری جلسات منظم برای مرور متریک ها و بررسی فرصت های همکاری بین تیم ها برگزار بشه.
- در به اشتراک گذاشتن دیتای شبکه اجتماعی ثابت قدم باشید و وقفه نندازین. میتونین از ابزار social listening report template استفاده کنید.
- از اطلاعات CRM (مدیریت ارتباط با مشتری) برای درک بهتر تاثیر حضور کسب و کار در شبکه اجتماعی بر بازاریابی و فروش استفاده کنین.
تموم کردن ایده های خلاقانه محتوا
یکی دیگه از چالش ها داشتن ایده برای تولید محتواس. نباید تو یک رنج تکراری محتوا بسازیم چون رقبا علاوه بر تعامل صرف، به فکر سرگرم کردن مخاطب هم هستن و نداشتن ایده خلاقانه تو این بازار رقابتی پوینت منفی محسوب میشه(نظر شخصی_ خارج از متن مقاله).
رشد در سوشال مدیا یک فعالیت تموم نشدنی و نامحدوده. چه کمپین ما موفق بشه چه شکست بخوره باید به فعالیت ادامه بدیم و تولید محتوای خوب رو فراموش نکنیم.
فعالیت خلاقانه Duolingo در تیک تاک مثال خیلی خوبی برای پی بردن به اهمیت محتوای خلاق هست.
البته لازم نیست نسبت به فعالیت رقبا زیادی حساسیت نشون بدین. همینکه فعالیت ثابت خودتون تو سوشال مدیا رو حفظ کنین و بهش ایده های متنوع اضافه کنین مسیر رو به پیشرفتی خواهید داشت.
راهکارها:
- از ابزار social listening tools برای کشف مکالمه هایی که مخاطب هدف شما انجام داده (یعنی تعامل اونها در شبکه های مختلف حول چه محوریت و موضوعی بوده) و محتوایی که باهاش درگیر بوده استفاده کنین.
- یک استراتژی کشف و تحلیل ترند طراحی کنین که بتونین همیشه جلوتر و زودتر از همه حرکت کنین.
- با طراح ها و مشتری های وفادار که با برند بیشترین تعامل رو داشتن همکاری کنین. چیزای زیادی میتونین ازشون یادبگیرین.
پاسخ به بحران ها
سوشال مدیا به یک ابزار کلیدی خدمات مشتری و پشتیبانی تبدیل شده.
باید یادمون باشه که فقط اطلاع رسانی راجع به محصول برای راضی نگه داشتن مشتری کافی نیست. توجه به مخاطب شبکه اجتماعی یا تمام و کمال باید انجام شه یا هیچی، حد وسط براش تعریف نشده. اگه شما فقط یکسری تعاملات خاص رو برای جواب دادن انتخاب کنی به بی توجهی به مخاطب متهم میشی و مگه شبکه اجتماعی چیزی جز توجه و ارتباطه؟
بالا بردن سرعت جوابگویی به مخاطب شبکه اجتماعی راحتترین راه برای ایجاد یک ارتباط شفاف با اونهاس ولی این فقط کافی نیست! شما باید اطمینان پیدا کنی که به همه پیام ها شامل پیام خوب و بد و زشت و زیبا جواب دادی.
راهکارها:
- یه برنامه جامع بحران سوشال مدیا خاص کسب و کار خودتون برای مدیریت موقعیت های جدی و ریسکی طراحی کنین.
- روی نگرانی ها و حساسیت های رایج مخاطب به روز بمونین.
- باید بتونین جوابی که به مخاطب میدین رو همسان با کسب و کار خودتون و voice of brand طراحی کنین. یه قالب خاص برند و نشونه های مختلف ثابت میتونه تعامل دیجیتال بیشتری رو براتون بیاره.
نبود رشد، مسیر مشخص و استراتژی
فعالیت در سوشال مدیا با بودجه محدود مثل شنا کردن برعکس مسیر رودخونه اس که دوبرابر تلاش احتیاج داره.
ابزار choppy economic conditions بلاک هایی روی تعداد زیادی مسیر استاندارد برای رشد طراحی کرده که میتونین ازش استفاده کنین.
بازاریاب ها باید برای جلو رفتن ، مسیرهای موفقیت رو الویت بندی کنن و استراتژی های ارگانیک جدیدی رو رشد بدن.
راهکارها:
- گزارش های عملکرد رو تحلیل کنین تا محتوای ایده آلی که بهترین نتیجه ممکن رو میتونه بیاره رو مشخص و هایلایت کنین.
- بخش بازاریابی و بخش مالی رو با ارتباط دادن استراتژی ها با بیزینس پلن با هم همراستا کنین. هرچقد بیشتر با روش دستیابی به اهداف آشنا باشین راحتتر و کاربردی تر میتونین بودجه بندی کنین.
- مسیر برگشت مشتری رو با مدیریت ارتباطات داخل سوشال مدیا ضمانت کنین. روی خوشنودی مشتریان راضی تمرکز کنین. اینها براتون اعتبار اجتماعی رو فراهم میکنه که به مرور توجه مخاطب بیشتری رو به کسب و کار شما جلب میکنه.
کدوم چالش براتون سختتر هست و به کمک بیشتری برای حل اون نیاز دارین؟
یک حضور موثر در شبکه اجتماعی اتفاقی بدست نمیاد.
اگه شما نمیدونین مسیر درست چیه و قدم بعدی باید چیکار کنین، نترسین؛ این عادیه و چالش ها ماهیتا یک تمرین ذهنی خیلی خوب واسه آمادگی بیشتر برای رسیدن به هدف های بزرگتر هستن. شاید اگه اینجوری بهشون نگاه کنین راحتتر براشون راه حل پیدا کنین.
چیزی که واقعا مهمه داشتن یه برنامه موثر و فعالیت و حضور مداوم در سوشال مدیاست.
تو این مقاله چالش هایی که تو مسیر بازاریابی کسب و کار ها در پلتفرم های مختلف سوشال مدیا پیش میاد صحبت کردیم و برای هرکدوم چندتا راهکار دادیم.
حالا که تا اینجا خوندی بهمون بگو تا به حال کدوم یکی از این چالش هارو داشتی؟ تو کدوم پلتفرم سوشال مدیا بوده؟ و آیا موفق به حلش بودی؟
این راهکارهایی که ما براتون نوشتیم رو اگه اجرا کردی خوشحال میشیم بازخوردش رو همینجا بهمون بدی😍
ممنون از توجهتون
ترجمه و تلخیص: فاطمه شریف
بدون نظر